1997
In 1997 wordt Staatsbosbeheer een aantal percelen grasland aangeboden.
Het gaat om het gebied ten zuiden van Kornhorn met veel cultuurhistorische- en natuurwaarden.
Tot in de jaren zestig wordt dit gebied gekenmerkt door boerderijtjes, arbeiderswoninkjes en paadjes, die niet allemaal even herkenbaar meer zijn ten tijde van de aankoop.
Dorpsbewoners veronderstellen dat na de verkoop de toegang niet meer vrij zal zijn; het gaat immers natuur worden.
Zij bleken juist de wens te hebben om in het gebied de oude paden weer in ere te herstellen.
Staatsbosbeheer vraagt de dorpelingen echter om mee te denken, om samen een plan te maken:
“Hoe gaan we dit gebied gebruiken?”
“Willen we een “multifunctioneel” natuurgebied?”
De dorpsbewoners kunnen het gebied zo inrichten dat de geschiedenis er weer tot leven komt.
Ze zouden er kunnen wandelen, fietsen, even bijkomen, even praten, kortom kunnen recreëren in de natuur.
De plannen worden vormgegeven door de in 1997 opgerichte werkgroep C&HEK (Cultuur en Historisch Erfgoed Kornhorn) als onderdeel van Plaatselijk Belang Kornhorn.
Het blijft niet bij inspraak alleen; dorpelingen gaan daadwerkelijk participeren.
Ze krijgen én nemen de verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het beheer van de projecten.
Sinds de oprichting van de werkgroep C&HEK zijn vele plannen gemaakt én uitgevoerd met de inzet van eigen mensen; de vrijwilligers.
De plannen moeten de aanwezige natuurwaarden versterken en “nieuwe” natuur tot ontwikkeling brengen, maar ook recreatieve ontsluiting en NME (natuur- en milieu educatie) stimuleren.
De vrijwilligers hebben een indrukwekkend aantal projecten gerealiseerd zoals de bouw van een hooikiep, de aanplant van houtsingels en de aanleg van wandelpaden compleet met verharding en bruggetjes.
Er zijn twee thematische wandelroutes van elk 4 kilometer in de omgeving uitgezet, voorzien van een gedetailleerde routebeschrijving. In deze routes zijn 5 panelen geplaatst met daarop natuur- en cultuurhistorische informatie over de omgeving.
Een van deze wandelroutes voert langs de Polmalaan waar een gedenksteen is geplaatst. Op deze plek vermoordde IJje Wijkstra in 1929 vier veldwachters.
Deze veldwachters kwamen Aaltje Wobbes halen voor een verhoor over het lot van haar kinderen. Aaltje was bij Wijkstra ingetrokken en had haar kinderen aan hun lot overgelaten.
Er is in het Curringherveld een nieuw heideveld ontwikkeld en er worden historische gewassen verbouwd zoals winterrogge, boekweit, lupine, haver en minder historische gewassen als komkommerkruid, zonnebloemen en afrikaantjes.
Het gebied wordt beheerd door de vrijwilligers van C & HEK.