Heikikkers in het Curringherveld
Onlangs hebben de kinderen van de Groene Borg mee geholpen met het beheer van het prachtige heideveldje bij de Hooikiep in het Curringherveld.
Om een heide in stand te houden moet er af en toe wel een vorm van beheer plaatsvinden.
Zo niet dan zou de heidevegetatie overgroeid raken met bomen die als zaadjes inwaaien zoals zwarte els en berk.
Zo zie je regelmatig een paar vrijwilligers op hun knieën kleine boompjes er met hun handen uittrekken.
Maar ook moet de struikheideplant na een aantal jaren verjongd worden en mag gras zoals pijpenstrootje niet de overhand krijgen.
Dit deed men vroeger door te plaggen, te maaien, met schapen begrazen en ook wel branden.
Als beheersmaatregel voor ons kleine terreintje kiezen we voor regelmatig op kleine schaal maaien en het maaisel af te voeren.
De kinderen hebben enthousiast meegeholpen om het maaisel goed uit te schudden (om zaden achter te laten) en het maaisel op bulten te verzamelen die later door de vrijwilligers worden afgevoerd.
Tijdens het werk werden ze al heel snel afgeleid door de vele kikkers die er rond sprongen.
Ze waren al wat trager als in de zomer omdat ze binnenkort een overwinteringsplekje zoeken.
In eerste instantie dacht ik dat het om de groene of de bruine kikker als algemeen voorkomende soorten zou gaan.
Maar al snel lieten de kinderen me hun vangsten zien en tot mijn grote verbazing en verwondering zag ik dat het heikikkers waren!
En dat is toch wel heel bijzonder voor het Curringherveld en zeker na een kurkdroge zomer.
Heikikkers komen in het Westerkwartier voor in en rond petgaten zoals in de Doezumermieden en Bakkerom bijvoorbeeld, maar zeker niet als talrijke soort.
Heikikkers onderscheiden zich van groene of bruine door o.a. een prachtige licht paarse kleur die in het vroege voorjaar bij mannetjes heel fel is.
Zo kreeg ik als vrijwillige boswachter een mooie kans om de kinderen tijdens het harken een buitenles te geven over padden en kikkers, zonder voorbereiding vooraf.
En dat is het mooie en bijzondere van de Groene Borg: kinderen leren met hoofd, hart en handen niet alleen in de school, maar ook in het Curringherveld als officiële en door inspectie goedgekeurde onderwijsmethode.
Curringherveld is maar en kleine ‘ natuurpostzegel’ maar wel met een zeer grote en gevarieerde biodiversiteit en kunnen we de heidekikker toevoegen aan de uitgebreide lijst van planten dieren in ons mooie natuurgebiedje als belangrijke kwaliteitsindicator!
Vrijwillige boswachter Curringherveld Nico